Dummy

CREW-IMAGO studie

0

CREW-IMAGO studie

Na een zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie/HELLP syndroom) zijn de gevolgen voor de gezondheid nog heel lang aanwezig: namelijk een 2-7 maal verhoogd risico op hart- en vaatziekten in vergelijking met vrouwen die een normaal beloop van hun zwangerschap hebben gehad.

Ondanks dat er al veel onderzoek verricht is naar pre-eclampsie/HELLP syndroom, is het nog steeds niet precies duidelijk waardoor dit verhoogde risico op hart- en vaatziekten veroorzaakt wordt. De Hartstichting is daarom een onderzoek gestart, het CREW-onderzoek (CardiovasculaR hEalthy ageing in Women), naar hart- en vaatziekten bij vrouwen tussen de 40 en 45 jaar die een pre-eclampsie hebben doorgemaakt. Het doel van het onderzoek is om na te gaan hoe vaak bij vrouwen die pre-eclampsie/HELLP syndroom tijdens de zwangerschap hebben gehad, aderverkalking in de kransslagaderen van het hart aanwezig is.

Bij vrouwen die willen meedoen met dit onderzoek wordt er in het Erasmus MC eenmalig een CT-scan gemaakt van het hart, de kransslagaderen, de grote bloedvaten rond het hart en de bloedvaten in de schedelbasis. Met de informatie die we hiermee hebben verkregen, willen we proberen de ontwikkeling van hart- en vaatziekten na een pre-eclampsie in de toekomst te voorkomen.

Bent u geïnteresseerd in deelname aan dit onderzoek en voldoet u aan de eerder genoemde criteria dan kunt u contact opnemen met de arts-onderzoeker van dit onderzoek Laura Benschop (h.benschop@erasmusmc.nl, tel: 010-7038848).

 

Laura Benschop, arts-onderzoeker gynaecologie Erasmus MC

Jeanine Roeters van Lennep, internist Erasmus MC

Hans Duvekot, gynaecoloog-perinatoloog Erasmus MC

Over de auteur

Laat een reactie achter