activiteiten

De Hellp Stichting organiseert jaarlijks diverse activiteiten.

Hierbij kun je denken aan de hellpdag en workshops. Hieronder vind je hierover meer informatie.

Hellpdag

Op zaterdag 5 november 2016 organiseert Stichting HELLP-syndroom haar jaarlijkse Hellpdag.

De Hellpdagen zijn bedoeld voor de PE/HELLP vrouw en haar directe omgeving. Daarnaast zijn ook de zorgprofessionals ( in opleiding ) van harte welkom.

Tijdens het programma zullen verschillende artsen vanuit hun expertise je informeren en bijpraten over de nieuwste onderzoeken op het gebied van (herstel na) pre-eclampsie en het HELLP-syndroom.

Er is gedurende de dag ruimschoots gelegenheid om de aanwezige artsen vragen te stellen.

Verder kun je op deze dag als PE/HELLP betroffene lotgenoten ontmoeten en er zijn voldoende pauzes om alle informatie rustig op je in te laten werken.

De dag duurt van 10.00 tot 16.00 uur.

Kosten

 • Donateurs: €29,50,

Als donateur mag je één introducé meenemen tegen donateurstarief, bijvoorbeeld je partner of vriendin of moeder Als jij donateur bent betaalt de introducé dus geen €39,50 maar €29,50!

 • Niet donateurs: €39,50.

Koffie/thee/water, snacks en een uitgebreide lunch zijn bij de kosten inbegrepen.

 Waar

De Hellpdag wordt gehouden in Princess Hotel Amersfoort. Een mooi hotel in een rustige, parkachtige omgeving waar je even heerlijk kunt wandelen.

Het hotel beschikt over gratis parkeerplaatsen.

Aanmelden

 • Je kunt je aanmelden door email naar Carla, info@hellp.nl te sturen met daarin je naam, adres, postcode, woonplaats en je (mobiele) telefoonnummer. Bij belangrijke/dringende zaken kunnen we dan contact met je opnemen.
 • Vervolgens kun je het verschuldigde bedrag overmaken naar NL39 INGB 0005 9294 13 t.n.v. Stichting HELLP-syndroom. Vermeld hierbij dat het om de Hellpdag gaat,  je naam en hoeveel personen .

Zodra de betaling verwerkt is, is je aanmelding definitief. Je ontvangt hiervan een bevestiging.

Het karakter van de dag leent zich enkel voor volwassenen.

Bij annulering tot 6 weken voor de Hellpdag ontvang je 50% van het entreegeld retour, tot 1 maand van te voren 25%. Bij annulering korter dan een maand tevoren kunnen wij geen entreegeld retourneren.

—————————————————————————————————————

Workshop

Herken je dit? 

Je was zwanger en werd ziek, erg ziek. Je bleek HELLP/PE te hebben. Van blijde verwachting naar spanning en verdriet.

En nu, hoe gaat het nu met jou nu alles “achter de rug” is? Met jou, je kindje, je relatie? Red je het een beetje, of kun je wel een duwtje in de goede richting gebruiken bij de verwerking van alles.

Veel vrouwen hebben moeite om na een zwangerschap gecompliceerd met een HELLP/PE weer de draad op te pakken van hun leven. Ze moesten niet alleen maar even “knus” ontzwangeren en wennen aan hun nieuwe status, maar vooral ook herstellen van flink ziek te zijn geweest. Mogelijk was er sprake van de zorg voor een ziek kindje, of het rouwen om het verlies van een kindje. Allemaal zaken die ervoor zorgen dat herstel niet standaard verloopt.

Iets voor jou?

Wanneer jij je in bovenstaande tekst herkent, is onze workshop mogelijk iets voor je. Eén of twee keer per jaar organiseert Stichting HELLP-syndroom workshops voor vrouwen die geholpen willen worden bij het psychisch herstel na hun HELLP/PE-zwangerschap.

In een mooie, rustige en warme omgeving ga je met een groep lotgenoten aan de slag met het een plekje geven van alles wat er rondom je zwangerschap met je is gebeurd.

Kleine groepen

We werken met kleine groepen van minimaal 5 en maximaal 8 personen. Op deze manier is er voldoende ruimte en aandacht voor iedere deelnemer.

Naast de “standaard” workshop voor vrouwen met een HELLP/PE, bieden we dit jaar ook een workshop aan speciaal voor vrouwen die ten gevolge van hun HELLP/PE-zwangerschap hun kindje hebben verloren. Bij voldoende aanmeldingen gaan we de workshop plannen.

Hoe ziet zo’n dag er nu uit?

Het doel van de workshop is het geven van informatie over wat HELLP/PE psychisch met je kan doen, hoe het verwerkingsproces eruit ziet en het bieden van handvatten om beter om te kunnen gaan met die psychische gevolgen. Daarnaast is er tijd voor het delen van ervaringen en emoties, aan de hand van ieders verhaal. Zo wordt iedere deelnemer aan het begin van de dag gevraagd om in twee zinnen te verwoorden met welk doel zij die dag begint. Er komen verschillende thema’s naar voren, afhankelijk van de inbreng van de vrouwen in de groep.

Mogelijke thema’s

 • Het falen van het lichaam/ziek zijn
 • Het bijstellen van je verwachtingen t.a.v. het verloop van de zwangerschap
 • De kraamtijd
 • Je kind
 • Jezelf
 • Het moederschap
 • De verandering van de rol als vriendin/geliefde/zus/kind/partner
 • Familiebanden en vriendschappen die verstevigen of juist uit elkaar groeien
 • Het krijgen van steun of het ontbreken daarvan
 • Het kampen met psychische klachten als schuldgevoelens/somberheid/piekeren/angst/angst voor de toekomst/een nieuwe zwangerschap/weer aan het werk

Aan de slag

Aan de hand van de thema’s gaat men aan de slag. Er wordt uitgelegd hoe verwerking werkt en welke globale fasen er binnen een verwerkingsproces spelen. Vervolgens wordt er gesproken over hoe iedere vrouw een stapje verder in het verwerkingsproces kan komen en wat ze daarvoor nodig heeft. Een dag is kort, maar niemand gaat naar huis zonder handvatten waarmee men zelfstandig of middels hulp van derden verder kan. Aan het eind van de dag wordt er gekeken naar de gestelde doelen en of deze doelen behaald zijn. Daarnaast is er ruimte voor iedere deelnemer om kort te zeggen wat zij van de dag vond en hoe zij het ervaren heeft.

Locatie

Als locatie hebben we gekozen voor het Princess Hotel te Amersfoort. We hebben daar een rustige ruimte ter beschikking. Het hotel beschikt over een parkachtige tuin, waar tussendoor gewandeld kan worden. De omgeving straalt rust, comfort en geborgenheid uit. Je hebt de gehele dag de beschikking over koffie/thee/water en mints, en wordt tussen de middag van een lunch voorzien. Het hotel beschikt over gratis parkeergelegenheid.

Datum

Op vrijdag 3 juni zal er een workshop gehouden worden. Interesse om deel te nemen? Stuur een email naar secretaris@hellp.nl. Vermeld daarbij je naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres.

Kosten

Dankzij subsidie van het Ministerie van VWS kunnen we de workshop tegen een gereduceerd tarief aanbieden. Deelname aan onze workshop bedraagt daardoor € 95,00 per persoon. Dit is voor een hele dag, inclusief parkeren, eten en drinken.

Sommige werkgevers en zorgverzekeraars zijn bereid een deel van de kosten te vergoeden. Informeer hier eens vooraf naar bij je werkgever/verzekeraar!

Aanmelden

Heb je na het lezen van dit verhaal het gevoel van : “Já, dat is nu net waar ik behoefte aan heb!”, dan kun je je aanmelden door middel van een email naar Carla, info@hellp.nl

Je kunt ook meteen het geld overmaken naar NL39 INGB 0005 9294 13 t.n.v. Stichting HELLP-syndroom. Vermeld hierbij dat het om de workshop gaat en je naam . Stuur tevens een email naar info@hellp.nl met daarin je naam, adres, postcode, woonplaats en je (mobiele) telefoonnummer.

 

Je aanmelding is definitief wanneer je betaling bij ons binnen is. Iedere definitieve aanmelder krijgt van ons na binnenkomst van de betaling een bevestiging voor de workshop, de datum en de route- en adresgegevens. Dit is tevens je entreebewijs, dus vergeet dit niet mee te nemen. Bij annulering tot 6 weken voor de workshop ontvang je 50% van het inschrijfgeld retour, tot 1 maand van te voren 25%. Bij annulering korter dan een maand tevoren kunnen wij geen inschrijfgeld retourneren.

Bang voor de confrontaties met je emoties?

Een HELLP/PE ervaring is heftig, beangstigend en emotioneel. Vaak kost het veel moeite weer een beetje grip op je leven te krijgen, je staande te houden en door te gaan. Dan kun je je al snel afvragen of de confrontatie met je emoties verstandig voor je is. Je hebt waarschijnlijk immers net zó enorm hard je best gedaan er weer voor iedereen te zijn.

Maar……. je mag er nu een dag helemaal even voor jezelf zijn. Verdrietig, boos, radeloos ja. Maar ook: herkenning opdoen uit de verhalen van de anderen, je begrepen en gesteund te weten. Een dag met een lach en een traan, ja, maar altijd sámen! Kom je ook?

Begeleider

Petrouschka Swinkels studeerde van 1992 tot 1997 klinische psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Van 2000 tot 2002 volgde zij de postdoctorale studie tot GZ-psycholoog BIG.

In 2002 ging zij werken bij het VU medisch centrum als medisch psycholoog. Daar kwam zij in aanraking met vrouwen met psychische problemen tijdens en na de zwangerschap en in het bijzonder met vrouwen met HELLP/PE. Samen met een gynaecoloog schreef zij hierover een artikel. Voor de Stichting HELLP-syndroom werkte zij mee aan het boekje ‘HELLP, hoe nu verder…’. Door haar eigen moederschap werd haar interesse alleen maar meer gewekt. Inmiddels behandelt zij al jaren vrouwen met psychische gevolgen na HELLP/PE in haar eigen praktijk. Sinds 2010 geeft zij in samenwerking met de Stichting HELLP-syndroom twee keer per jaar een workshop over de gevolgen van deze ziekte.