Hellpdag 2024: Sprekers

Op zaterdag 5 oktober 2024 gaat de Hellpdag door in Theater de Leeuw in Arnhem.

We stellen alvast graag onze sprekers voor deze dag aan je voor: 

Dr. Monique van Beukering

Monique van Beukering is bedrijfsarts bij Zorg van de Zaak en wetenschappelijk onderzoeker bij Amsterdam UMC, afdeling Verloskunde. Met de Nederlandse Vereniging van Arbeid- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) heeft ze een richtlijn ontwikkeld: ‘Zwangerschap, postpartumperiode en werk’. Uit onderzoek van de HELLP stichting bleek dat vrouwen met PE/HELLP syndroom weinig kennis en begrip ervaren bij bedrijfsartsen van de gevolgen van deze aandoening. Terwijl het flinke en langdurige gevolgen kan hebben voor de belastbaarheid in het werk. Daarom is de NVAB Richtlijn recent aangevuld met een advies hoe bedrijfsartsen deze cliënten kunnen begeleiden. Dit advies is ook afgestemd met de HELLP stichting. Monique van Beukering zal toelichten wat je kunt verwachten van de begeleiding door een bedrijfsarts en wat het advies bij PE/HELLP syndroom inhoudt.

 

Drs. Shinta Moes 

Drs. Shinta Moes zal op de Hellpdag een presentatie geven over de uitkomsten van het SAFE@home II onderzoek. Dit is een landelijk onderzoek naar thuismonitoren van de bloeddruk bij zwangere vrouwen onder verloskundige zorg in 11 Nederlandse ziekenhuizen. In dit onderzoek hebben vrouwen met een verhoogd risico op pre-eclampsie/HELLP thuis de bloeddruk gemeten en hun symptomen bijgehouden via een app en zijn ze vergeleken met vrouwen die standaard zorg kregen. Zij zal het effect op uitkomsten bij moeder en kind, en veiligheid van thuismonitoren toelichten. Daarnaast zal zij ook de patiënten- en zorgverlener ervaringen over het thuismonitor platform toelichten.  Ze hoopt hiermee een mooi voorbeeld te geven van hoe innovatie de geboortezorg in Nederland in de toekomst kan verbeteren.
Drs. Shinta Moes is verbonden aan het UMC Utrecht.

 

 

 

Manon

Manon deelt tijdens de Hellpdag haar ervaring met PE/HELLP. Hieronder ligt ze die alvast toe:
Tijdens de Hellpdag zal ik mijn ervaringsverhaal delen. Ik zal jullie meenemen naar de tijd van mijn HELLP-zwangerschap met als gevolg extreme vroeggeboorte en het overlijden van ons dochtertje, Nienke.

Ik neem jullie ook mee in de periode die daarop volgt; de onzekerheid rondom mijn eigen gezondheid, de mentale achtbaan en de afweging om toch weer opnieuw een zwangerschap aan te gaan. Graag tot op de Hellpdag!

 

Drs. Robert-Jan Alers

Robert-Jan Alers is arts en wetenschappelijk onderzoeker bij de afdeling gynaecologie en obstetrie van het Maastricht Universitair Medisch Centrum. Samen met het team van professor Spaanderman, perinatoloog, bekijkt hij op het Transmuraal Vrouwen Dagcentrum de langetermijneffecten van zwangerschapsvergiftiging op het geheugen en het mentale welzijn van vrouwen. Uit het Queen of Hearts onderzoek komt naar voren dat vrouwen na zwangerschapsvergiftiging duidelijk meer problemen met het werkgeheugen en meer klachten van angst en depressie ervaren dan vrouwen die geen zwangerschapsvergiftiging hebben doorgemaakt. De klachten worden tot jaren na zwangerschapsvergiftiging ervaren en kunnen problemen veroorzaken met arbeidsparticipatie, sociale activiteiten, en belastbaarheid in het dagelijks leven. Robert-Jan Alers zal daarom de geheugenproblematiek en mentale klachten na zwangerschapsvergiftiging toelichten.

 

 

Heb je interesse in de Hellpdag? Je kan zowel op locatie als online deelnemen aan deze dag! Meer informatie vind je via onderstaande link:

Hellpdag