Hellpdag 22: Medicijngebruik tijdens de zwangerschap

Als laatste stellen we jullie graag deze sprekers voor de Hellpdag voor. Hieronder vertellen ze zelf wat over hun achtergrond en waarover ze het tijdens de Hellpdag zullen hebben.

Resie Meisters is apotheker en werkzaam bij Kenniscentrum Moeders van Morgen, onderdeel van Bijwerkingencentrum Lareb. In 1999 voltooide zij haar opleiding tot ziekenhuisapotheker met haar registratieonderzoek op cardiovasculair gebied in het St. Antoniusziekenhuis in Nieuwegein. Cardiovasculaire ziekten zijn jarenlang een van haar aandachtsgebieden geweest tijdens haar werk als ziekenhuisapotheker. Momenteel werkt ze bij Moeders van Morgen als Teratologie Informatie Specialist. Zij geeft informatie aan zorgverleners en patiënten bij vragen of zorgen over geneesmiddelgebruik rondom de zwangerschap en de borstvoeding.

Tijdens de Hellpdag zal Resie achtergrondinformatie geven over de Informatieservice van Moeders van Morgen. Ze zal dieper ingaan op de ondersteuning die wordt geboden aan zorgprofessionals en patiënten bij hun beslissingen in de periode van kinderwens, zwangerschap en borstvoeding. Hierbij zullen zowel de helpdesk als de kennisbank van de Informatieservice aan bod komen. Tevens zal ze aangeven wat hierbij het grote belang is van onderzoek zoals dat door Moeders van Morgen wordt gedaan.
Petra is epidemioloog en werkzaam bij Bijwerkingencentrum Lareb. In 2020 promoveerde ze aan de Universiteit Maastricht op een onderzoek naar de effectiviteit en impact van HPV vaccinatie. Momenteel werkt ze bij Lareb aan het Moeders van Morgen onderzoek. Dit onderzoek gaat over het (mogelijke) geneesmiddelengebruik en vaccinaties rondom en tijdens de zwangerschap. Petra focust zich voornamelijk op vaccinaties gegeven tijdens de zwangerschap.
Tijdens de Hellpdag zal Petra meer informatie geven over het Moeders van Morgen onderzoek. Ze zal dieper ingaan op de mogelijkheden en voorbeelden geven van studies met gegevens van Moeders van Morgen. Ze zal eindigen met een oproep om bij te dragen aan het Moeders van Morgen onderzoek.
Heb je vragen voor Petra en Resie, en/of hoor je graag hun voordracht? Meer informatie over de Hellpdag vind je hier: