Hellpdag ’23: Dr. ir. Bernard Thienpont

Dr. ir. Bernard Thienpont spreekt op de Hellpdag van zaterdag 7 oktober. Tijdens zijn voordracht zal hij het hebben over het opsporen van PE/HELLP via de NIPT test. Hieronder kan je alvast meer vinden over zijn voordracht:

Een veelvoorkomende complicatie van de zwangerschap is pre-eclampsie. Dit is een belangrijke oorzaak van gezondheidsproblemen voor moeder en kind rond de bevalling, vooral als deze complicatie vroeg in de zwangerschap optreedt. De kans om pre-eclampsie te ontwikkelen kan aanzienlijk verminderd worden door vroeg in de zwangerschap medicatie in te nemen, nog in het eerste trimester en voor het ontstaan van de eerste symptomen. Om die risicozwangerschappen te identificeren bestaan verschillende methoden, maar die zijn vaak niet erg gevoelig (waardoor veel gevallen gemist worden), ofwel erg omslachtig (waardoor er een drempel is om ze uit te voeren). In mijn onderzoeksgroep gingen we op zoek naar een nieuwe methode om risicozwangerschappen te identificeren, aan de hand van het DNA dat afgenomen wordt voor de NIPS test. Onze studie werd deze zomer afgerond, en ik licht met veel plezier de veelbelovende resultaten van dit onderzoek toe: hoe werkt die nieuwe test, wat zijn de voor- en nadelen, en wat leren we hieruit over pre-eclampsie. We zijn hoopvol dat deze doorbraak in de toekomst kan helpen om ervoor te zorgen dat deze complicatie minder voorkomt, of minder ernstige gevolgen heeft.

Dr. ir. Bernard Thienpont is professor genetica aan faculteit geneeskunde van de universiteit van Leuven in België. Zijn onderzoek focust op de rol van de DNA regelsystemen (epigenetica) in een breed spectrum aan ziekten. Hij ontwikkelt nieuwe methoden om die ziekten beter te begrijpen, beter te behandelen of te kunnen voorkomen.

Wil jij er graag bij zijn?
Aanmelden kan via onderstaande link:

Ticket Hellpdag 07 oktober 2023