Hellpdag ’23: Prof. Dr. Marc Spaanderman

Pre-eclampsie; is het over als het klaar is?

Hierover zal prof. dr. Marc Spaanderman het hebben over tijdens de Hellpdag van zaterdag 7 oktober 2023. Hieronder kan je alvast meer lezen over zijn voordracht.
Lange tijd werd pre-eclampsie beschouwd als ziekte van de zwangerschap. Inmiddels is duidelijk dat pre-eclampsie een ziekte van het vaatsysteem en bloedsomloop betreft. Risico factoren die hart en vaten in gezondheid kunnen bedreigen zijn grotendeels overeenkomstig met de risicofactoren voor pre-eclampsie, foetale groeibeperking en zelfs vroeggeboorte. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de kans op hart- en vaat- ziekte verhoogd is bij vrouwen met een pre-eclampsie in de voorgeschiedenis. Hoge bloeddruk is daarbij de meest belangrijke risico factor. Grote studies in relatie tot effect van leefstijl en voeding na pre-eclampsie ontbreken. Toch ligt het toch voor de hand dat voor de grote groep voormalig pre-eclamptische vrouwen juist deze niet medicamenteuze zaken een gunstig effect kunnen hebben op verbeteren en behouden van gezondheid. Daarnaast zijn er tal van meer persoonlijke risico-factoren die kunnen verbeteren met een meer gerichte therapie. Tenslotte kan met name hoge bloeddruk in de eerste jaren na de bevalling ontbreken, maar later toch verschijnen. Vanaf een leeftijd hoger dan 30 jaar lijkt het voorkomen van hart- en vaat- risico factoren na pre-eclampsie groter ten opzichte van vrouwen zonder deze voorgeschiedenis. Tijdige detectie, follow up en behandeling van deze risicofactoren behoort daarmee tot een passend herstel en behoud van gezondheid advies na pre-eclampsie.

Prof. dr. Marc Spaanderman is hoogleraar Verloskunde aan het Maastricht Universitair Medisch Centrum en het Radboudumc. Zijn bijzondere zorg en wetenschap interesse gaat al bijna 25 jaar uit naar verbetering en behoud van gezondheid bij vrouwen, voor tijdens en na de zwangerschap. Samen met een groot team aan professionals heeft hij deze preventie zorg en onderzoek lijn vorm.

Wil jij de Hellpdag ook bijwonen?
Je kan je aanmelden via onderstaande link: