Het doormaken van een PE/HELLP-zwangerschap is niet alleen heftig voor je lichaam; je was immers heel erg ziek. Maar daarnaast is het ook een hele emotionele periode. Want van blije verwachting naar vechten voor je leven en dat van je ongeboren kindje is een heftige ervaring. Het herstel zal dan ook langer duren dan dat van een gemiddelde zwangerschap/keizersnede. Veel vrouwen hebben na een PE/HELLP-zwangerschap langdurig last van een verminderde conditie, zijn prikkelgevoelig en hebben moeite met concentreren. Ook kun je last hebben van problemen met de hechting met je kindje omdat deze (lang) in de couveuse ligt of met rouwverwerking bezig zijn omdat je kindje is overleden. Of het gevoel gefaald te hebben; niet in staat zijn normaal zwanger te zijn en normaal te bevallen.Als gevolg van dit alles kun je een post traumatisch stress syndroom (PTSS) ontwikkelen. PTSS kan zich bij jou, maar ook bij je partner ontwikkelen. Goede nazorg voor jou, je partner en jullie eventuele kindje is dan ook erg belangrijk. De Hellp Stichting is volop bezig deze goede nazorg op zoveel mogelijk plaatsen in Nederland geregeld te krijgen.
Daarnaast biedt de Hellp Stichting diverse vormen van lotgenotencontact. Je kunt dan denken aan workshops, themadagen etc. Neem eens een kijkje op de rest van deze site en zie wat de Hellp Stichting voor jou kan betekenen.
Gevolgen
Wanneer je tijdens je vorige zwangerschap PE/HELLP hebt gehad kun je met veel vragen zitten:
is mijn lijf beschadigd door deze zwangerschap?
moet ik niet onder controle blijven?
heeft het gevolgen voor de gezondheid van mijn kindje gehad?
wat zijn mijn risico’s op herhaling bij een volgende zwangerschap
Moet ik niet onder controle blijven?
Wanneer je zo ziek bent geweest kun je soms haast niet geloven dat je een paar dagen later alweer gewoon thuis kunt zijn. Thuis zonder controle van apparatuur en artsen. Je kunt je angstig en onzeker voelen. Want was je eerst ook niet gewoon gezond en toen opeens, vanuit het niets, enorm ziek? Daardoor kun je het gevoel krijgen je lichaam niet meer te kunnen vertrouwen. Ook daarom is een goed nazorgtraject van belang. Een plek waarnaar je met enige regelmaat terug kunt komen. Waar gekeken wordt hoe het lichamelijk, maar ook emotioneel met jou en je partner gaat. Waar je vragen kunt stellen en begeleidt en bewaakt wordt. De Hellp Stichting is volop aan het werk die plekken voor je te helpen realiseren.
Gevolgen voor je lichaam
Van een PE/HELLP herstel je volledig. Dat is begrijpelijk omdat dit alleen tijdens zwangerschappen kan voorkomen en jij niet de rest van je leven zwanger zult zijn. Maar…de lichamelijke en emotionele gevólgen van PE/HELLP kunnen wel geruime tijd een punt van aandacht zijn. Dit kan niet alleen zorgen voor een vertraagd herstel van je zwangerschap, maar ook voor problemen met je werkgever of Arbo arts of UWV. Deze zullen niet altijd begrijpen waarom je nog steeds niet of sterk verminder inzetbaar bent. Meer kennis hierover bij met name deze groep is dan ook noodzakelijk voor de juiste begeleiding naar herstel en eventuele werkhervatting.
Ook het feit dat onderliggende hart- en vaatproblematiek steeds vaker als een van de veroorzakers van PE/HELLP wordt beschouwd is een aandachtspunt. De kans op hart- en vaatziektes zoals een hartinfarct of hersenbloeding op latere leeftijd is voor vrouwen met een verleden van PE/HELLP aanzienlijk hoger dan voor vrouwen die een normale zwangerschap hebben gehad.
De Hellp Stichting adviseert je dan ook om na een PE/HELLP met enige regelmaat je bloeddruk te laten controleren. Want bloeddrukcontrole, eventuele bijstelling van de bloeddruk met medicatie en lifestyle adviezen kunnen je risico’s op latere leeftijd weer doen afnemen.
Deel je ervaringen voor alle moeders van morgen
In veel gevallen schrijft de arts tijdens een PE/HELLP-zwangerschap medicijnen voor. Vaak moet je bij een eventuele volgende zwangerschap ook medicijnen gebruiken, om de doorbloeding van de placenta te verbeteren. Het monitoren geneesmiddelen gebruik in de zwangerschap is van groot belang omdat er helaas nog weinig bekend is over de veiligheid van verschillende medicijnen tijdens de zwangerschap en daarna. Wil jij jouw steentje bijdragen aan meer kennis over medicijngebruik rondom de zwangerschap? Doe dan mee aan Moeders van Morgen! Aan de hand van maximaal zes vragenlijsten die je invult in de zwangerschap tot 1 jaar na de geboorte kan jij jouw ervaringen delen. Met jouw ervaring en die van vele andere vrouwen helpen we samen de moeders van morgen. zwangere vrouw kan meedoen, of je nu medicatie gebruikt of niet. Meld je meteen aan via deze link.
Moeders van Morgen is het kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelen bij kinderwens, tijdens de zwangerschap en in de borstvoedingsperiode, en is onderdeel van Bijwerkingencentrum Lareb