Herstel

Het doormaken van een PE/HELLP-zwangerschap is niet alleen heftig voor je lichaam; je was immers heel erg ziek. Maar daarnaast is het ook een hele emotionele periode. Want van blije verwachting naar vechten voor je leven en dat van je ongeboren kindje is een heftige ervaring. Het herstel zal dan ook langer duren dan dat van een gemiddelde zwangerschap/keizersnede. Veel vrouwen hebben na een PE/HELLP-zwangerschap langdurig last van een verminderde conditie, zijn prikkelgevoelig en hebben moeite met concentreren. Ook kun je last hebben van problemen met de hechting met je kindje omdat deze (lang) in de couveuse ligt of met rouwverwerking bezig zijn omdat je kindje is overleden. Of het gevoel gefaald te hebben; niet in staat zijn normaal zwanger te zijn en normaal te bevallen.Als gevolg van dit alles kun je een post traumatisch stress syndroom (PTSS) ontwikkelen. PTSS kan zich bij jou, maar ook bij je partner ontwikkelen. Goede nazorg voor jou, je partner en jullie eventuele kindje is dan ook erg belangrijk. De Hellp Stichting is volop bezig deze goede nazorg op zoveel mogelijk plaatsen in Nederland geregeld te krijgen.

Daarnaast biedt de Hellp Stichting diverse vormen van lotgenotencontact. Je kunt dan denken aan workshops, themadagen etc. Neem eens een kijkje op de rest van deze site en zie wat de Hellp Stichting voor jou kan betekenen.

Gevolgen

Wanneer je tijdens je vorige zwangerschap PE/HELLP hebt gehad kun je met veel vragen zitten:

is mijn lijf beschadigd door deze zwangerschap?

moet ik niet onder controle blijven?

heeft het gevolgen voor de gezondheid van mijn kindje gehad?

wat zijn mijn risico’s op herhaling bij een volgende zwangerschap


Moet ik niet onder controle blijven?

Wanneer je zo ziek bent geweest kun je soms haast niet geloven dat je een paar dagen later alweer gewoon thuis kunt zijn. Thuis zonder controle van apparatuur en artsen. Je kunt je angstig en onzeker voelen. Want was je eerst ook niet gewoon gezond en toen opeens, vanuit het niets, enorm ziek? Daardoor kun je het gevoel krijgen je lichaam niet meer te kunnen vertrouwen. Ook daarom is een goed nazorgtraject van belang. Een plek waarnaar je met enige regelmaat terug kunt komen. Waar gekeken wordt hoe het lichamelijk, maar ook emotioneel met jou en je partner gaat. Waar je vragen kunt stellen en begeleidt en bewaakt wordt. De Hellp Stichting is volop aan het werk die plekken voor je te helpen realiseren.

Gevolgen voor je lichaam

Van een PE/HELLP herstel je volledig. Dat is begrijpelijk omdat dit alleen tijdens zwangerschappen kan voorkomen en jij niet de rest van je leven zwanger zult zijn. Maar…de lichamelijke en emotionele gevólgen van PE/HELLP kunnen wel geruime tijd een punt van aandacht zijn. Dit kan niet alleen zorgen voor een vertraagd herstel van je zwangerschap, maar ook voor problemen met je werkgever of Arbo arts of UWV. Deze zullen niet altijd begrijpen waarom je nog steeds niet of sterk verminder inzetbaar bent. Meer kennis hierover bij met name deze groep is dan ook noodzakelijk voor de juiste begeleiding naar herstel en eventuele werkhervatting.

Ook het feit dat onderliggende hart- en vaatproblematiek steeds vaker als een van de veroorzakers van PE/HELLP wordt beschouwd is een aandachtspunt. De kans op hart- en vaatziektes zoals een hartinfarct of hersenbloeding op latere leeftijd is voor vrouwen met een verleden van PE/HELLP aanzienlijk hoger dan voor vrouwen die een normale zwangerschap hebben gehad.

De Hellp Stichting adviseert je dan ook om na een PE/HELLP met enige regelmaat je bloeddruk te laten controleren. Want bloeddrukcontrole, eventuele bijstelling van de bloeddruk met medicatie en lifestyle adviezen kunnen je risico’s op latere leeftijd weer doen afnemen.


Herstel na PE/HELLP kan heel zwaar zijn. Wanneer je op zoek bent naar een zorgprofessional die ervaring heeft met PE/HELLP, vind je hieronder alvast enkele mensen die je mogelijk kunnen helpen.

Praktijk De Drie Bergen

Mijn naam is Nanette Huisman. Binnen mijn praktijk begeleid ik vrouwen (en partners) die ingrijpende ervaringen hebben doorgemaakt rondom de zwangerschap of geboorte. Daarbij richt ik me in het speciaal op PE/HELLP. 


De forse impact van HELLP op zowel fysiek, cognitief als emotioneel vlak, is voor mij bekend en invoelbaar. In 2016 maakte ik zelf deze levensbedreigende zwangerschapscomplicatie door, waarna een moeizame weg naar herstel volgde. Ik zocht naar gerichte hulp daarbij, maar ondersteuning vanuit specifieke kennis en begrip bleek lastig vindbaar. Vanuit mijn eigen professionele achtergrond op het grensvlak van psychische en fysieke problematiek, waarin ik al vele jaren binnen de medisch specialistische revalidatie én geestelijke gezondheidszorg werkte, ben ik me na mijn herstel dan ook verder gaan specialiseren in problematiek rondom zwangerschap en geboorte. 

De fase die zich na HELLP aandient is complex. Het is vaak erg zoeken in wat je aan kan, de balans is kwetsbaar. Je kunt stuiten op veel vragen en onzekerheden en helaas ook op onbegrip en onvoldoende erkenning. Veel zorgverleners beschikken niet over specifieke kennis op dit gebied. Het feit dat ik naast mijn professionele achtergrond ook mijn ervaringsdeskundigheid kan inzetten blijkt voor veel cliënten dan ook erg waardevol. Vanuit mijn brede achtergrond werk ik aan de hand van gespreksvoering, lichaamsgerichte therapie en vormen van traumabehandeling (EMDR en Rescripting). Daarnaast besteden we aandacht aan je cognitieve en fysieke belastbaarheid. 

De praktijk is gelegen in Zeist, regio Utrecht. Omdat het bos om de hoek ligt, valt het ook te combineren met een wandelsessie als dat je beter af gaat qua prikkels. 

Ook online begeleiding is mogelijk. Je bent van harte welkom om contact op te nemen bij vragen.

www.dedriebergen.nl   contact@dedriebergen.nl

Psychologiepraktijk ’t Zand

Mijn naam is Petrouschka Swinkels, GZ-psycholoog en EMDR Europe-practitioner. Ik heb sinds 17 jaar een eigen praktijk. 

Binnen mijn praktijk ben ik gespecialiseerd in vrouwen met psychische klachten rond hun zwangerschap. 

In de loop der jaren heb ik hierin expertise opgebouwd. Door mijn werk in het VU medisch centrum, binnen de stichting HELLP-syndroom en in mijn eigen praktijk door de samenwerking met verloskundigen en de POP-poli.

Ik heb vele vrouwen behandeld. Klachten die door henzelf vaak niet onderkend worden en/of door de omgeving soms niet gezien of gebagatelliseerd. Klachten waar vrouwen zich voor schamen. 

Het beeld heerst dat het moederschap leuk en mooi hoort te zijn, en er is maar weinig ruimte voor andere gevoelens. Dat is verdrietig, want daardoor is het als zwangere of als kraamvrouw moeilijk toe te geven dat jij de zwangerschap of het moederschap niet zo ervaart zoals je had gehoopt of had gedacht dat het zou zijn. Troost je met de gedachte dat er vele vrouwen zijn met dezelfde klachten en dat ze goed te behandelen zijn.

Ik ben een therapeut die graag wil weten waar de oorsprong van jouw klachten liggen. Het is een zoektocht die we samen aangaan. Als ik een beter beeld heb van wat er speelt, dan help ik jou om hier meer inzicht in en grip op te krijgen. Ik ben ook een praktisch aangelegde therapeut en ga graag zo snel mogelijk actief aan de slag om de problemen waar jij mee komt samen op te lossen. Ik ben betrokken, transparant, open en ik vind humor tijdens de behandeling belangrijk.

https://psychologen-leidscherijn.nl/psychologen/petrouschka-swinkels/